en hoe

diagram ikagai

Het basis model wat, zonder oordeel, veel inzicht geeft is het Enneagram. Het is een psychologisch model met negen persoonlijkheidstypes. Dit model geeft helder weer waar je nu staat in je persoonlijke ontwikkeling en het biedt handreikingen om je kernkwaliteiten en onontdekte talenten inzichtelijk te maken.

De 9 types
1. De perfectionist/hervormer, wil goed zijn en de dingen verbeteren
2. De helper/gever, wil geliefd zijn en waarde toevoegen
3. De presteerder/succesvolle werker, wil zich waardevol en geaccepteerd voelen
4. De individualist/romanticus, wil begrijpen wie hij is en zichzelf uitdrukken
5. De Waarnemer/denker, wil de wereld om zich heen begrijpen en competent zijn
6. De Loyalist/autoriteit, wil zekerheid en veiligheid
7. De Avonturier/optimist, wil blij, gelukkig en tevreden zijn
8. De Leider/baas, wil zichzelf beschermen door sterk en vol zelfvertrouwen te zijn
9. De Bemiddelaar/vredestichter, wil in eenheid en harmonie met anderen leven

We hebben allemaal deze negen types in ons, maar 1 “lampje” brandt op dit moment het felst. Je huidige persoonlijkheidstype geeft je meer duidelijkheid over je verdedigingsmechanisme, je drijfveer, het gedrag wat je vermijdt en je valkuilen. Naast je persoonlijke inzichten geeft je profiel je ook meer duidelijkheid over het werken in teamverband en je keuzes voor functies en organisaties.

Naast het Enneagram gebruik ik tijdens de coaching ook andere modellen, tools en inspiratiebronnen om tot de kern te komen; Ikigai, Deep Democracy, teamrollen van Belbin, de kernkwaliteiten van Ofman, niveaus van Bateson, waarden in werk spel en diverse testen op het gebied van loopbaanmotief en loopbaanwaarden. De Sedona loslaattechniek zet ik vaak in om belemmeringen op te lossen zodat je met meer zelfvertrouwen nieuwe keuzes kunt gaan maken.

Belangrijk om te weten is dat ik je “op maat” coach; we besluiten samen welke methodiek het beste bij jou past en waar jij je prettig bij voelt.